Herbestemming voor oude opslagplaats - Juri

Enter your keyword

Herbestemming voor oude opslagplaats

MOERZEKE 29/11/2016 – 03u49

OUDE GEBOUW AAN DE KILLE WORDT APPARTEMENTSBLOK

Herbestemming voor oude opslagplaats

20161124 - Moerzeke - © FOTO DE RYCKE De Kille 12 uur: MOERZEKE, De Kille (rechtover de taverne): Afspraak Juri ivm nieuwbouw project.

Projectontwikkelaar Filip De Schaepmeester voor de oude opslagplaats waar twintig appartementen komen. – Copyright : Geert De Rycke

 

Aan de Scheldedijk in Moerzeke krijgt het voormalige gebouw van Antiek Peelman een nieuwe invulling. Er worden twintig luxeappartementen gebouwd. De gevel van wat ooit een opslagplaats voor lijnzaadolie was, blijft volledig behouden zodat het gebouw zijn charme niet verliest in het decor van het Scheldedorp.

KATRIJN DE BLESER

Het oude gebouw aan De Kille in Moerzeke is een vertrouwd dorpsgezicht. De laatste maanden wordt er naarstig gewerkt. “We bouwen hier twintig luxeappartementen met zich op de bocht van de Schelde”, zegt Filip De Schaepmeester van projectontwikkelaar Living Development Group nv. “De verkoopappartementen zullen helemaal voldoen aan de huidige isolatienorm, hoewel dat niet verplicht is omdat het gebouw geklasseerd werd als industrieel erfgoed.”

 

Wat wel nodig is bij gebouwen die onder die noemer vallen, is dat de gevel helemaal behouden blijft en dat zal ook gebeuren. Het gebouw waar tot enkele jaren de antiekzaak van de familie Peelman gevestigd was, werd opgetrokken in 1789. Het deed toen dienst als opslagplaats voor lijnzaadolie. Het gebouw grenst aan de Scheldedijk, in de negentiende eeuw ideaal voor het aan- en afvoeren van producten met boten over de Schelde. Aan het gebouw stond ook een stoomoliemolen waarin de lijnolie geslagen werd. Na 1950 kreeg het gebouw verschillende andere functies die erg uiteenlopend waren. Daarmee is er altijd veel bedrijvigheid geweest in het gebouw dat sinds enkele jaren geleden leeg stond.

 

Aanvankelijk was de zone waarin het pand staat ingekleurd als industrieel gebied, maar omdat de rustige plaats zich daar al lang niet meer toe leent, werd een bestemmingswijziging goedgekeurd. “De gevel werd gereinigd en hersteld maar behoud zijn originele vorm. Voor de binnenkant van het pand werden geen beperkingen opgelegd zodat we er appartementen konden inrichten met zicht op de Schelde en we behouden ook de hoge plafonds omdat die een zekere charme en authenticiteit uitstralen”, zegt De Schaepmeester.

 

Hoewel de enige vorm van promotie die al gevoerd werd voor ‘Murceke Kastel’ de banner is die aan de gevel prijkt, toonden heel wat mensen al interesse. “Erg veel passage is hier niet, behalve de fietsers en wandelaars op de Scheldedijk. Toch bezochten al zo’n 2.000 mensen de website die op de banner vermeld staat en een 250-tal geïnteresseerden mailden al met de vraag voor meer informatie over de appartementen.” Tegen eind januari zal het gebouw water- en winddicht zijn. Het is dan aan de nieuwe eigenaars om te kiezen hoe ze binnen alles willen inrichten. De prijs per appartement schommelt tussen 250.000 en 450.000 euro.

 

“We richten ons vooral op mensen die liever geen tuin hebben, maar die toch midden in de natuur willen wonen. Bovendien is het een duurzaam project. Niet enkel omdat we een oude site een nieuw leven geven, ook omdat we aan de huidige isolatienorm voldoen en omdat er openbaar vervoer in de buurt is. Net omdat het een duurzaam project is, werd het gefinancierd door de bank Triodos”, aldus De Schaepmeester. Juri uit Zele is aannemer. Info: www.juri.be/portfolio/murceke of isabelle@bellestate.be.

 

20161124 – Moerzeke – © FOTO DE RYCKE
De Kille
12 uur: MOERZEKE, De Kille.