Isabel Van Hecke: "Het belangrijkste in een job is dat je hem graag doet en je er thuis voelt..." - Juri

Enter your keyword

News

Isabel Van Hecke: “Het belangrijkste in een job is dat je hem graag doet en je er thuis voelt…”

Isabel Van Hecke: “Het belangrijkste in een job is dat je hem graag doet en je er thuis voelt…”

Als industrieel ingenieur bouwkunde staat Isabel Van Hecke al meer dan veertien jaar haar mannetje bij JURI. Zij werkte vroeger op werven, heeft alle waters van de bouw doorzwommen, en kent alle knepen van het vak. Dat is in haar huidige functie, als hoofd aankoop, goud waard. Want om goed te onderhandelen moet je weten waarover je spreekt.

 

Isabel, jij bent hoofd van de aankoopdienst. Wat houdt dat in?
De aankoopdienst is een team van allemaal vrouwen in de bouw. Op drie jaar tijd zijn wij gegroeid van twee naar vijf mensen. Samen met de projectleiders zorgen wij voor de materialen en het zoeken naar de geschikte onderaannemers. De opmaak van werkplannen, meetstaten en technische fiches of de aanvraag van vergunningen en nutsleidingen, enzovoort,  behoren ook tot onze taken.

Ik neem aan dat jouw job zich niet tot supervisie beperkt?
Helemaal niet. Ikzelf sta in voor aankopen die niet noodzakelijk rechtstreeks aan een project gebonden zijn. Concreet wil dat zeggen machines voor onze werven en ateliers, en staal en stalen profielen die dan bij ons verder verwerkt worden. Daarnaast verzamel en filter ik alle informatie van leveranciers. En ik heb ook een logistieke verantwoordelijkheid.

Hoe ben je eigenlijk bij JURI terecht gekomen?
Dat is een apart verhaal. Ik werkte reeds in de bouw, maar ik voelde bij mijn toenmalige werkgever geen voldoende uitdaging. Alles werd mij in de schoot gelegd en dat zinde me niet. Ik ben een doener. Dus ging ik solliciteren bij enkele andere bouwbedrijven. Ik had reeds positieve reacties ontvangen, maar, ik herinner het me zo, het was op twee januari, ik ging toch nog even surfen op internet… Ik stootte op de personeelsadvertentie van JURI uit Zele. Ik woon zelf in Zele, moet je weten. Ik nam de telefoon en belde onmiddellijk…

Twee januari is bouwverlof, als ik me niet vergis?
Dat klopt, maar toch waagde ik het om te bellen én er werd opgenomen. Juliaan, de grote baas kon mij, tot mijn grote verbazing, direct ontvangen. Ik op mijn fiets daarheen en we hebben onmiddellijk getekend! Nu bijna vijftien jaar geleden! En daar heb ik tot op heden nog geen moment spijt van gehad.

Mooi… Welke eigenschappen vergt jouw functie?
Uiteraard moet je beschikken over een heel uitgebreide technische kennis. Je moet alle materialen kennen. Niet alleen hun eigenschappen, maar ook waar ze te vinden en de prijzen. Daarnaast moet je beschikken over uitgebreide social skills. Je moet kunnen onderhandelen, in soms moeilijke omstandigheden. En je moet respect kunnen afdwingen.

En welke zijn je belangrijkste uitdagingen?
Materialen kunnen aankopen binnen, of liever nog onder het budget, dat is een dagelijkse uitdaging. Het gebeurt ook dat we opeens heel dringend materiaal nodig hebben. Dan is de eerste uitdaging het vinden van een leverancier die ons uit de nood kan helpen. Dan nog binnen of onder mijn budget kunnen blijven, dat is het van het. Daarnaast moet ik met mijn dienst ook altijd op de hoogte blijven van de evoluties en wetgevingen inzake brandveiligheid, EPB, akoestiek, ventilatie en noem maar op… Uitdagingen genoeg dus.

Lukt dat?
Juliaan De Bock, die ooit op twee januari met mij tekende, noemt me soms ‘de madam van ’t staal’ of ‘the iron lady’.  Dat heeft zeker te maken met het feit, dat ik heel veel staal aankoop (vorig jaar meer dan tweeduizend ton), en dat ik er meestal ook de geschikte aankoopmomenten voor weet uit te kiezen. De referentie naar mijn illustere Engelse naamgenote zal wel eerder toeval zijn.

Je sprak daarnet ook over je logistieke verantwoordelijkheid, wat houdt deze in?
Ik houd me inderdaad ook bezig met het logistieke beheer van ons machine- en materialenpark. Alles heeft te maken met de snelle groei van JURI en met het feit dat wij heel veel zelf doen en veel machines in eigendom hebben. Ik breng er structuur in, nummer ze, volg ze op, enz.

Je hebt blijkbaar wel een heel veelzijdige job?
Ja, en ik doe hem heel graag.  Als je in de filosofie van JURI past, is het fantastisch. Ik kan ook rekenen op iedereen rondom mij. Hier heerst een ongelooflijke team spirit. Iedereen is open en behulpzaam voor elkaar.

Stel dat je iemand voor JURI moest aanwerven, waarop zou je kijken?
Je moet gedreven zijn, ondernemend, graag in de praktijk staan, niet bang zijn je handen vuil te maken, zelf dingen durven aanpakken, een team worker zijn, een project op poten kunnen zetten,…

En wat zou je hem of haar willen meegeven?
Dat er hier een heel aangename werksfeer heerst. En dat wij na het werk graag nog eens samenkomen om een pintje te pakken of om eens een uitstapje te doen. Onder de ingenieurs wordt er ook regelmatig aan teambuilding gedaan: karting, paragliding, skitrips, bowling, duatlons…