Jonas Basten: "Elke dag is een opleiding op zich." - Juri

Enter your keyword

News

Jonas Basten: “Elke dag is een opleiding op zich.”

Jonas Basten: “Elke dag is een opleiding op zich.”

In onze reeks: ‘Juristen aan het woord’ laten we Jonas graag even zijn zegje doen. #interview #leerrijk

September 2014. Na zijn studies als industrieel ingenieur begint Jonas Basten bij JURI. Vandaag verdeelt hij zijn werkdag tussen het hoofdkantoor en de dagelijkse leiding van twee werven. Een druk gevulde baan die hij bijzonder graag doet.

Jonas, hoe viel jij op JURI om te solliciteren?
JURI verspreidde een werkaanbieding via de universiteit. Het bedrijf was me niet helemaal onbekend, ik had een kennis die er al werkte. Ik heb onmiddellijk, dus nog tijdens mijn laatste jaar, gesolliciteerd.

Je bent er inmiddels al meer dan drie jaar. Nog geen spijt van gehad?
Nog geen enkel ogenblik. De werksfeer is heel positief. Dat is een van de hoofdredenen waarom ik het zo graag doe.

Hoe uit zich dat concreet?
De sfeer onder collega’s is doodgewoon geweldig. Heb je een probleem, dan mag je naar gelijk wie bellen. Iedereen zal je helpen. Die team spirit wordt door het bedrijf trouwens heel goed onderhouden. Zo zijn er regelmatig gemeenschappelijke opleidingen en leuke sportieve of culturele activiteiten voor het personeel.

Na amper drie jaar leidt je al twee werven. Wat voor projecten zijn het?
Het zijn twee appartementsblokken, maar ze zijn wel verschillend. In het ene geval gaat het om twaalf luxeappartementen, in het andere om veertig, wat je zou kunnen noemen standaardwoningen.

Welke zijn je grootste uitdagingen?
Zo goed mogelijk alles voorbereiden, zodat er op de werf continu, vlot en zo efficiënt mogelijk gewerkt kan worden. Daarbij hoort ook het zoeken naar manieren om te besparen op werkuren en kosten. Ook de communicatie met buitenlandse onderaannemers is altijd weer een uitdaging. Maar met een beetje creativiteit en een goede dosis sociale vaardigheden lukt het wel. Op technisch vlak zit het meeste beton- en staalwerk in de vloerplaat en de kelder.

De kelder?
Onder de grond liggen belangrijke uitdagingen voor een ingenieur. Daar wordt met beton gewerkt. Met toepassingen waarbij je rekening moet houden met heel veel factoren zoals bodem, stabiliteit enz.. Efficiëntie is ook hier het sleutelwoord.

Is de uitdaging bovengronds dan minder groot?
Helemaal niet, maar ze is anders. Eens je boven de vloerplaat uitstijgt, verandert de bouwwijze. Je werkt meer met in elkaar passende systemen. Er wordt nog steeds gewerkt met beton en staal voor balken, kolommen en liggers, maar enkel waar nodig. Dagelijks ontstaat er wel ergens een probleem dat moet opgelost worden. De grote uitdaging is, dat zo snel en doeltreffend mogelijk te doen. Want alles moet perfect zijn tot in de kleinste details, en als werfleider draag je mede de verantwoordelijkheid.

Hoe zie jij je bij JURI verder evolueren?
Mijn ambitie is van door te groeien tot volwaardig projectleider. Nu ben ik werf- en projectleider. Een volwaardig projectleider beheert een groter aantal projecten. Hij heeft dan ook meerdere werf- en projectleiders onder zich.

Kreeg je, toen je bij JURI begon, intern een opleiding?
Ja. JURI zet je in het begin letterlijk op de werf om mee te werken en zo te leren. Zo kom je met alles in aanraking. Met de mensen en met het eigenlijke bouwen. En zo kun je later ook volwaardig meespreken. Je bent ‘een van hen’. Die praktijkervaring is heel heel nuttig.

Krijg je nu nog bijscholing?
Zeker. We worden voortdurend opgeleid. Nu gaat het bijvoorbeeld over machines. Over hoe graafmachines en hoogtewerkers functioneren. Bij JURI moet je dat allemaal kennen. Dat maakt het wel extra leuk.

Stel dat je JURI aan een werkzoekende moest aanbevelen. Waaraan denk je?
Het is een heel professioneel, maar ook heel warm bedrijf. Je wordt er heel goed begeleid en je wordt op fouten nooit afgebroken. Ze verwachten veel van je, maar je krijgt ontzettend veel terug. Na amper drie jaar heb ik al vrij veel verantwoordelijkheden.

Dat klinkt als ‘niet aarzelen, doen!’
Zeker. Dat is het ook!

Interview door Jan Vierstraete