Koen De Visscher: "Hier is iedereen aanspreekbaar, niemand is een nummer." - Juri

Enter your keyword

News

Koen De Visscher: “Hier is iedereen aanspreekbaar, niemand is een nummer.”

Koen De Visscher: “Hier is iedereen aanspreekbaar, niemand is een nummer.”

Koen De Visscher is burgerlijk ingenieur. Hij solliciteerde bij Juri op aanraden van zijn nonkel, die er zelf technisch directeur is. Koen is er inmiddels in zijn vijfde jaar. Vergeleken met veel van zijn collega’s nog een jonge snaak. Inderdaad, zoals Koen het tijdens ons gesprek zelf aanhaalt, het personeelsverloop bij JURI ligt heel laag. Je komt er binnen en je wilt er niet meer weg.

 

Wat is exact jouw functie?
Ik ben hoofd van onze prefabafdeling, die bestaat uit een wapeningsatelier, een prefab betonatelier en een staalatelier, en waar samen dagelijks een tiental arbeiders tewerkgesteld zijn. Daarnaast ben ik projectleider van enkele werven. Tot slot ben ik ook stabiliteitsingenieur en doe ik dagelijks berekeningen van beton en staal.

Was JURI jouw eerste werkgever?
Neen, ook vóór JURI zat ik in de bouw, meer bepaald in een technisch controlebureau waar ik betrokken was bij ontwerp en uitvoering van bruggen en andere grote infrastructuurwerken. Bij JURI zetten we gebouwen neer.

Was dat een grote aanpassing?
Ja, op verschillende vlakken. Grote werken duren langer, gebouwen gaan sneller. Er komen ook heel andere normen en details bij kijken. Ik heb hier al heel veel geleerd.

Hoe ging dat leren concreet in zijn werk?
Heel praktisch. Toen ik hier begon, heb ik eerst op de werf gestaan. Daarna in het atelier… Eigenlijk heb ik in de praktijk alle facetten van het werk leren kennen, zowel op de werf als in onze ateliers. Zo beschikte ik over de nodige bagage om later zelf planningen te kunnen maken.

Ik had inmiddels ook mijn eigen huis gebouwd…

Hoe moet ik dat begrijpen?
Ja, ik had bouwplannen en werd er door het bedrijf toe aangemoedigd. Ik heb er ontzettend veel uit geleerd, dat ook voor mijn werk waardevol was. (Uit gesprekken met andere werknemers blijkt dat Koen niet de enige is, die aanmoediging en steun kreeg voor de eigen huisbouw. En er veel uit leerde.)

Je bent vandaag ook hoofd van de prefabafdeling?
Ik heb twee ingenieurs in mijn team die tekenen en rekenen voor onze prefabelementen die in ons eigen atelier geproduceerd worden. Daar maken we ook stalen kolommen en liggers. Het is een eigenheid van JURI, dat praktisch alles in eigen huis gemaakt wordt. We trachten steeds zoveel mogelijk prefab te maken. Dit komt de snelheid van bouwen en de rendabiliteit altijd ten goede.

Waar eindigt het werk van de architect en waar beginnen jullie?
Om het eenvoudig te zeggen: de architect ontwerpt, het stabiliteitsbureau berekent, en wij bouwen… Wij onderzoeken, in overleg met het bouwteam, alternatieven in functie van materialen, van hun beschikbaarheid en hun prijs.

Welke kenmerken zijn echt uniek aan de projecten waarvoor JURI bekend staat?
Bij onze gebouwen zijn belangrijke ondergrondse werken betrokken. Voor de bouw van een parkeerkelder moeten we zware betonwerken voorzien. Bovengronds komt dan een klassieke bouw met alles erop en eraan tot in de kleinste details. Bij veel types gebouwen moeten we bovendien rekening houden met heel aparte normen. Dat kan gaan van de deurbreedte in een rust- en verzorgingstehuis tot de heel specifieke materialen voor een zwembad.

Hoe worden nieuwe werknemers bij jullie opgevangen en geïntegreerd?
Jonge ingenieurs worden dagelijks op het terrein opgeleid, zoals het voor mij het geval was. Je handen vuil maken, is echt de beste leerschool. We geven ook intern technische opleidingen. Eigenlijk krijg je alle kansen om je eigen pad uit te tekenen en verantwoordelijkheid op te nemen. Na verloop van tijd ben je van alles technisch op de hoogte.

Ben je dan in een zekere zin een generalist?
Ik zou eerder zeggen een een vakman doorheen alle stappen van de bouw. Dat heeft te maken met een originele eigenheid van het bedrijf. JURI investeert namelijk heel veel in eigen materiaal en middelen, van machines tot torenkranen. Dat vergt een volledige logistieke organisatie, en daardoor is er ontzettend veel kennis in huis.

En waar komt een ingenieur dan uiteindelijk terecht?
Als ingenieur ga je projecten leiden. Van A tot Z, en dat mag je echt letterlijk nemen. Dat is ontzettend uitdagend en boeiend. Je kunt dan verder groeien van projectleider op de werf tot hoofdprojectleider met een team van meerdere ingenieurs projectleiders onder jou.

Ik kan me voorstellen dat goede samenwerking daarbij van essentieel belang is?
Zeker. Daarom hecht JURI veel belang aan team building. We gaan samen skiën, er is de bedrijventriatlon,… Zelfs het personeelsfeest is buitengewoon. Maar de resultaten zijn er. Er heerst bij ons een geweldige team spirit en de mensen zijn heel loyaal. Dat voel je tot in de kwaliteit van de afgeleverde projecten.