Nico Decaigny: "Als je iets gerealiseerd hebt, kun je dat later aan je kinderen tonen." - Juri

Enter your keyword

News

Nico Decaigny: “Als je iets gerealiseerd hebt, kun je dat later aan je kinderen tonen.”

Nico Decaigny: “Als je iets gerealiseerd hebt, kun je dat later aan je kinderen tonen.”

Nico Decaigny studeerde industrieel ingenieur bouwkunde in Gent. Eens afgestudeerd wou hij de regio liefst niet verlaten. Zo kwam hij in Zele terecht. Bij JURI. Hij solliciteerde, mocht gaan voor een gesprek en onmiddellijk beginnen. Dat is inmiddels zestien jaar geleden.

 

Was jouw keuze voor de regio ook voor JURI doorslaggevend?
Eerlijk gezegd, het zou me verwonderen. Het was toen een zeer moeilijke periode om werk te vinden en ikzelf had geen enkele ervaring in de sector. De maanden ervoor was ik al bij enkele andere bouwbedrijven gaan solliciteren zonder veel succes. Men was telkens op zoek naar ‘ervaren’ werfleiders, tot ik bij Juri kwam aankloppen…

Wat was het dan, dat hen overtuigde?
Mijn ouders hebben thuis een tuinbouwbedrijf. Buiten mijn diploma gaf dat de doorslag. Juliaan, de stichter en toen nog bedrijfsleider van JURI, vond dat ontzettend belangrijk. Dat ik nul ervaring had in de bouw vond hij spijtig, maar dat ik tijdens de weekends en vakanties altijd thuis geholpen had, inclusief vroeg opstaan en lange werkdagen, dat maakte het verschil.

De ervaring in de bouw heb je dan wel snel ingehaald?
Zoals iedereen die bij JURI begint, heb ik eerst op de werf gestaan tussen de arbeiders en meestergasten. Een zware verbouwing van zes maanden, midden in de winter. Nadien mocht ik al mijn eerste werf leiden, in Gent. En na anderhalf jaar kreeg ik mijn eerste groot project met als bouwheer de zoo van Antwerpen. Uiteraard gebeurde dat alles onder toezicht en begeleiding van een hoofdprojectleider.

Nu ben je zelf hoofdprojectleider?
Na mijn periode als werfleider groeide ik eerst door tot projectleider waar ik volledige projecten van A tot Z afwerkte. Nu ben ik sinds een aantal jaren hoofdprojectleider. Dat was meteen de eerste keer, dat ik nieuwe, jonge werfleiders onder mijn verantwoordelijkheid had. Dat is een totaal andere manier van werken. Je moet hen bijstaan in raad en daad en hen de goede opleiding geven binnen het bedrijf. Net dat maakt de job zo afwisselend en uitdagend bij Juri, er zijn steeds doorgroeimogelijkheden volgens je eigen capaciteiten.

Je komt net uit een planningvergadering. Wat gebeurt daar?
Eerst zitten de hoofdprojectleiders samen. Er worden algemene zaken besproken, zoals veiligheid, aankopen, enzovoort, en de planning van de meestergasten wordt opgemaakt. In het tweede deel komen de werfleiders erbij. Dan wordt alles besproken wat voor de werven belangrijk is. Detailplanningen, de noden van elke werf, de beschikbaarheid van bouw- en torenkranen, machines en materiaal,… Er wordt gepuzzeld en geschoven tot er geen leemtes meer zijn en iedereen zijn werken tijdig kan uitvoeren.

Wat is voor jou de uitdaging van je job?
Samen met je bouwteam tracht je mooie projecten tot een goed einde te brengen waarbij op het einde alle partijen tevreden kunnen zijn. Je moet ook steeds je oplevering halen. Dat zorgt af en toe wel voor de nodige gezonde stress maar ik heb dat graag.

Ook ervoor zorgen dat de jonge werfleiders de knepen van het vak op de goede manier aanleren en hen in positieve zin zien evoluren vind ik wel een leuk aspect.

Hoe is de samenwerking met de jongere werknemers?
Mede door de snelle groei van de onderneming, werken er bij JURI veel jonge ingenieurs. Dat is echt wel een andere generatie. Toen ik hier begon konden we pas ‘s morgens of ’s avonds op kantoor onze mails lezen en moesten wij nog bestellingen faxen naar de leveranciers. Zij zijn opgegroeid met hun smartphone en laptop.

Voel je de weerslag daarvan in je werk?
De communicatie is veel beter, vlotter. En de uitvoering van de werken verloopt nu veel sneller dan vroeger. Ze krijgen ook de ideale omgeving om alles op een goede manier aan te leren en krijgen er ook de nodige middelen hiervoor. Juri heeft een goede structuur opgebouwd de laatste jaren, waar zij ten volle van kunnen profiteren. Het is dus een andere generatie maar dan in positieve zin.

Hoe bedoel je?
Heel eenvoudig, zij leren veel van ons, maar omgekeerd ook. Daarnaast brengen ze sympathiek leven in de brouwerij.

Van de tuinbouw naar de bouw, maar blijkbaar geen spijt?
Zeker niet. Een van de mooie aspecten is, dat je na enkele jaren een beetje overal een project staan hebt. Als je er dan nog eens langs komt, zijn dat telkens mooie herinneringen. En als wij nu met de familie naar Gent gaan, dan kom je op elke hoek van de straat wel ergens een realisatie of een nieuwe werf van Juri tegen.

Een idee voor een nieuwe toeristische rondleiding?
De kinderen zouden waarschijnlijk niet neen zeggen.