Opiniestuk Sint-Anna
ANNA – 1840 anno 2020
Bouwen in de context van Onroerend Erfgoed doe je met een gepassioneerd team en een stevige samenwerking tussen alle betrokken partijen.
Dit filosofisch dankwoord van de architect aan Stad Gent is een samenvatting van onze passie voor architectuur en het belang van een goed stedelijk beleid.
Gebouwen in een stad.
In een stad bepaalt in deze vooral de architectuur de menselijke genegenheid…of het gebrek eraan.
Het is toch zó dat in een stad , de open pleinen (meestal markt genoemd) een soort oase is met de gebouwen die dat plein kunstig moeten afbakenen. De schoonheid van de gebouwen is dus van belang om een plein nog meer tot zijn recht te laten komen. Het instandhouden van deze pleinen samen met de gebouwen errond is dus nog steeds een essentiële must.
Gelukkig zijn er de meeste stadsdiensten die hier een stem in willen hebben, heden strenger geworden (en rechtvaardiger), wat een goede zaak is.
Streng in het keuren (goed- of af-) van een plan, waar we enkel dankbaar kunnen zijn. Soms krijg ik de kriebels als ik nog maar eens een ‘vloek’ zie uit de grond reizen, door mensen die enkel jagen op gewin.
Een oud gebouw terug zijn schoonheid geven van weleer is nu eenmaal een dure aangelegenheid. Het krijgt dan wel een contract om een leven mooi te kunnen blijven.
Op de werf van het gebouw Sint Anna , ook nog Annabelle genoemd, hoorde ik de bouwvakkers soms wat morren dat het gebouw “opzettelijk moeilijk” was gemaakt. Toen ik met hen ging praten met de stelling dat men zo’n gebouw destijds reeds kon maken zonder de mechanische middelen die er heden onmisbaar lijken te zijn…
Dan dropen ze af en zag ik ze nadien dubbel zo hard hun best doen om aan te tonen dat ze dus ook met die middelen van vandaag beter werk kunnen tentoon spreiden.
Gracieus schitteren deze hernieuwde woonentiteiten naast de soms “moderne” gebouwen die ze als een vloek laten verbleken. Een stad lokt of stoot af. Het is aan de huidige samenleving te bepalen waar ze naar toe willen. Een waardevolle stad zijn of een slordig geheel van bakstenen, glas en steeds grotere ramen.
Een stad leeft pas als ze voldoende herkenningspunten heeft. Een plein, een grote waterplas, een majestueus gebouw. Deze laten de mensen genieten.
Op zo’n herkenningspunt zijn er zichten die de bezoeker naar boven doet kijken dan ook de stempel. In huidige tijden kijken mensen al genoeg naar beneden, laten we hen dus terug laten kijken, richting zon.
Een gebouw verkoopt zo zichzelf. Sierlijke gevels waar men soms even halt wil houden om deze even van dichtbij te bekijken. Binnenin mag het dan weer 21 eeuws zijn, als het buitenuit maar 19e of 20e eeuws mag blijven.
Voor Gent zijn we fier, maar we weten dat dit enkel kan als de ambtenaren achter ons staan. Soms zelfs eens strenger dan we hadden gedacht, maar nu we het geheel kunnen bekijken moeten ook wij stellen: het is goed zo !
Dank aan de stad !
Doe dus zo verder, wij volgen en steunen jullie .
Werfleidend architect Antoon Demuynck
in naam van Team Sint-Anna
Geïnteresseerd in dit project? Klik hier voor meer informatie.