Prefab eyecatcher in het Gentse Bloemekenspark - Juri

Enter your keyword

News

Prefab eyecatcher in het Gentse Bloemekenspark

Prefab eyecatcher in het Gentse Bloemekenspark

Het Bloemekenspark in Gent werd volledig heraangelegd. Daar zorgde specialist omgevingswerken Bauwens Dirk nv voor. De fiets- en voetgangersbrug moest daarbij een echte eyecatcher worden.

Maar de bouw van zo’n brug vraagt een pak tijd en investering, wat het geheel van de werken best kan verzwaren en verlengen.

Daarom zochten ze bij Bauwens naar mogelijke alternatieven. Een van hun jonge ingenieurs maakte vorig jaar nog een afstudeerproject met de zoon van een werknemer binnen de prefabafdeling van JURI. Hij bedacht dat prefab misschien een optie zou kunnen zijn.

Koen de Visscher, hoofd van de prefab- en wapeningafdeling ging de uitdaging aan en berekende met zijn team dat ze de brug ook perfect konden prefabriceren.

Een brug prefabriceren? Het kan!

En dat heeft zo zijn voordelen. Want je bent niet afhankelijk van weersomstandigheden. Je werkt in perfect geconditioneerde hangars en je kan de elementen mooi volgens planning afwerken. Van bekisting over wapening tot storting.

“Zo vermijden we zware bekistingswerken ter plaatse en beperken we het grote werk in het park tot maar 1 dag. De rest van de werken kan intussen dus gewoon verder”, legt Koen uit.

2 identieke elementen in prefab

De brug is 12,5 meter lang en 4,5 meter breed. De berekeningen gaven aan dat het betonnen brugdek 40 cm dik moet zijn. Dat betekent dat die massief 60 à 70 ton zou wegen. En dat is onvervoerbaar.

We kregen het idee om de brug in 2 te splitsen: 2 identieke elementen van 12,5 meter lang en 2,25 meter breed.  Elk 15 cm dik en 13,75 ton. Perfect hanteerbaar met onze rolbrug (max. 16 ton). Daarmee heffen we de betonnen elementen op de vrachtwagen voor vervoer,” vertelt Koen verder.

Maar nog niet half zo dik, dat is vooral ook een pak minder sterk. De brug zou te veel doorbuigen  en het niet lang uithouden. Kon JURI dan wel doorgaan met het idee?

Volwaardig alternatief

Opgeven is geen optie bij JURI. En Koen houdt wel van een uitdaging. Na heel wat rekenwerk met zijn team kwam hij dan ook met een volwaardig alternatief: de 2 elementen werden voorzien van opstaande verstijvingsbalken in de langsrichting en extra wapening om de doorbuiging tijdens transport en montage te beperken.

De 2 elementen van 15 cm dik werden mooi naast elkaar geplaatst met erbovenop nog een laag van 25 cm beton. Die werd ter plaatse gestort en zorgt voor de nodige versterking en binding van de 2 elementen.

Het geheel kreeg nog de juiste coating en kon dan in gebruik genomen worden.

Lente in het park

JURI kreeg de vraag binnen in september 2018. “Het is niet makkelijk geweest,” weet Koen nog te vertellen. “Het heeft een pak rekenwerk en een paar extra vergaderingen gevraagd met Bauwens en de Stad Gent, om aan te tonen dat dit een volwaardig en duurzaam alternatief is voor de klassieke bouw van de brug. Elk bouwwerk moet immers de nodige garanties bieden. En dat is ook onze taak.

Het geheel werd pas in december door de Stad Gent goedgekeurd. De brug werd op 19 maart al geplaatst en afgewerkt. En omdat Bauwens intussen gewoon kon verder werken in het park, is alles dit voorjaar nog klaar. Net op tijd voor de lente.

Laat dat mooie weer maar komen!

Bekijk hier een mooie timelapse van deze uitdaging